Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het opzetten van een bedrijf in Roemenië. Allereerst heeft het land een gunstig belastingklimaat. De vennootschapsbelasting bedraagt slechts 16% en er zijn verschillende stimuleringsmaatregelen en subsidies beschikbaar voor bedrijven. Dit biedt een aantrekkelijk financieel kader voor ondernemers.

Daarnaast heeft Roemenië een goed ontwikkeld infrastructuurnetwerk, waardoor het gemakkelijk is om goederen te importeren en exporteren. Het land heeft ook een sterk internet- en telecommunicatienetwerk, wat essentieel is voor moderne bedrijven die afhankelijk zijn van digitale connectiviteit.

Een ander voordeel van het oprichten van een bedrijf in Roemenië is de toegang tot de Europese markt. Met Roemenië als lid van de Europese Unie kunnen bedrijven profiteren van vrij verkeer van goederen en diensten binnen de EU. Dit opent de deur naar een breed scala aan mogelijkheden voor groei en uitbreiding.

De wettelijke verplichtingen om een bedrijf op te richten in Roemenië

Bij het oprichten van een bedrijf in Roemenië zijn er verschillende juridische vereisten waaraan je moet voldoen. Allereerst moet je een bedrijfsnaam kiezen en deze laten registreren bij het Handelsregister. De bedrijfsnaam moet uniek zijn en mag niet al door een ander bedrijf worden gebruikt.

Daarnaast moet je een zakelijke entiteit kiezen, zoals een eenmanszaak, een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV). Elk type entiteit heeft zijn eigen voordelen en beperkingen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van je zakelijke behoeften.

Het is ook verplicht om een zakelijk adres in Roemenië te hebben. Dit kan een fysiek adres zijn of een virtueel kantoor. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een geldig huurcontract of eigendomsbewijs hebt voor het adres dat je wilt gebruiken voor je bedrijf.

De juiste ondernemingsvorm kiezen in Roemenië

Bij het kiezen van de juiste bedrijfsstructuur in Roemenië zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Een eenmanszaak kan geschikt zijn als je het bedrijf alleen wilt runnen en volledige controle wilt hebben over de besluitvorming. Dit type bedrijfsstructuur heeft echter beperkte aansprakelijkheid.

Een besloten vennootschap (BV) kan geschikt zijn als je van plan bent om het bedrijf met meerdere partners te runnen. Dit biedt de mogelijkheid om aandelen uit te geven en externe investeerders aan te trekken. Een BV heeft ook beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat de persoonlijke bezittingen van de eigenaren beschermd zijn in geval van faillissement.

Een naamloze vennootschap (NV) kan geschikt zijn als je van plan bent om een groot bedrijf op te richten en kapitaal wilt aantrekken door middel van openbare emissies. Een NV heeft aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs en biedt de mogelijkheid om een breder scala aan investeerders aan te trekken.

Het registreren van een firma in Roemenië

Het registreren van je bedrijf in Roemenië is een belangrijke stap in het oprichtingsproces. Het begint met het verzamelen van de vereiste documenten, zoals een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort, een bewijs van adres en een oprichtingsakte.

Vervolgens moet je deze documenten indienen bij het Handelsregister, samen met een aanvraagformulier en de vereiste registratiekosten. Het registratieproces kan enkele weken duren, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het plannen van je bedrijfsactiviteiten.

Na registratie ontvang je een uniek ondernemingsnummer en een certificaat van oprichting. Deze documenten zijn essentieel voor het legaal opereren van je bedrijf in Roemenië en kunnen worden gevraagd bij het openen van een zakelijke bankrekening of bij het afsluiten van zakelijke contracten.

Taxen voor bedrijven in Roemenië

Als bedrijf in Roemenië heb je bepaalde fiscale verplichtingen waar je aan moet voldoen. Allereerst moet je je bedrijf registreren bij de Belastingdienst en een fiscaal identificatienummer (CIF) verkrijgen. Dit nummer wordt gebruikt bij belastingaangiften en andere fiscale verplichtingen.

Het vennootschapsbelastingtarief in Roemenië bedraagt 16%. Dit tarief is van toepassing op de winst die je bedrijf genereert. Het is belangrijk om op tijd belastingaangiften in te dienen en de verschuldigde belastingen te betalen om boetes en rente te voorkomen. Micro ondernemingen betalen 1 percent tax op opzet tot 500.000 Euro omzet.

Daarnaast moet je sociale bijdragen betalen voor je werknemers. Deze bijdragen dekken verschillende sociale zekerheidsvoorzieningen, zoals ziektekostenverzekering en pensioenen. Het tarief van de sociale bijdragen varieert afhankelijk van het salaris van de werknemer en andere factoren.

Het tewerkstellen van mensen in Roemenië en de arbeidswetgeving

Bij het inhuren van werknemers in Roemenië moet je rekening houden met de geldende arbeidswetten. Het is verplicht om een arbeidsovereenkomst te hebben voor elke werknemer en om de werknemer te registreren bij de relevante sociale verzekeringen.

Het minimumloon in Roemenië is vastgesteld door de overheid en kan jaarlijks wijzigen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het minimumloon naleeft en dat je werknemers een eerlijk salaris ontvangen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met arbeidsvoorwaarden, zoals werktijden, vakantiedagen en andere verlofbepalingen. Het is belangrijk om een duidelijk beleid te hebben en ervoor te zorgen dat je werknemers op de hoogte zijn van hun rechten en plichten.

Toegang tot subsidies en steunmaatregelen in Roemenië

Als bedrijf in Roemenië heb je toegang tot verschillende financieringsmogelijkheden en stimuleringsmaatregelen. De Roemeense overheid biedt subsidies en leningen aan bedrijven om investeringen en innovatie te bevorderen.

Daarnaast zijn er verschillende financiële instellingen en investeerders die bereid zijn om bedrijven in Roemenië te financieren. Het is belangrijk om een goed businessplan te hebben en te weten waar je financiering kunt vinden voor je bedrijf.

Bovendien zijn er specifieke stimuleringsmaatregelen voor bepaalde sectoren, zoals de IT-industrie of hernieuwbare energie. Deze maatregelen kunnen belastingvoordelen, subsidies of andere voordelen omvatten die je bedrijf kunnen helpen groeien.

Culturele consideraties om een firma op te richten in Roemenië

Bij het zakendoen in Roemenië is het belangrijk om rekening te houden met de culturele aspecten. Roemenië heeft zijn eigen zakelijke etiquette en normen die van invloed kunnen zijn op je zakelijke relaties.

Formele begroetingen en het uitwisselen van visitekaartjes zijn gebruikelijk bij zakelijke bijeenkomsten. Het is ook belangrijk om beleefdheid en respect te tonen tijdens zakelijke onderhandelingen. Het kan nuttig zijn om een lokale partner of adviseur in te schakelen die bekend is met de Roemeense zakelijke cultuur.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale gebruiken en tradities. Roemenen waarderen het wanneer buitenlandse zakenpartners interesse tonen in hun cultuur en tradities. Het kan nuttig zijn om enkele basisbegrippen van de Roemeense taal te leren en lokale gebruiken te respecteren.

Conclusies

Het opzetten van een bedrijf in Roemenië biedt veel mogelijkheden, maar het vereist ook een grondige kennis van de lokale wetten, regels en zakelijke praktijken. Het is belangrijk om de juiste juridische en administratieve stappen te volgen en de nodige voorbereidingen te treffen.

Door de voordelen van het belastingklimaat, de toegang tot de Europese markt en de beschikbare financieringsmogelijkheden kan Roemenië een aantrekkelijke bestemming zijn voor ondernemers. Met de juiste begeleiding en planning kun je succesvol een bedrijf opzetten in dit land.

Of je nu een klein bedrijf wilt starten of een dochteronderneming wilt oprichten, wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Neem contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning bij het opzetten van je bedrijf in Roemenië.

mail: frjacobs@telenet.be

more articles on https://www.investromania.be/nl

Lees ook: https://investmentinromania.com/2023/02/04/register-a-company-in-romania/